Hansted Kirke, Horsens

Højskoleformiddage

Højskoleformiddage arrangeres af FOF Horsens - Hedensted - Vejle. 

Der er 8 mødegange, og det koster 695 kr. for hele sæsonen. 

Højskoleformiddage afholdes i Hansted Kirkehus, Stængervej 1, 8700 Horsens.

Tilmelding -

skal ske direkte til FOF, tlf: 7625 8988

HOLD NR: 225786 (Lundum-Hansted)

Link til tilmelding - og hele programmet - her

 

Program for højskoledage:

Kl. 10.30-11.00 Fællessang fra Højskolesangbogen
Kl. 10.45-11.00 Velkomst
Kl. 11.00-11.50 Foredrag - del 1
Kl. 11.50-12.20 Frokost 
Kl. 12.20-13.00 Foredrag - del 2

Mad og drikke:

Der kan købes smørrebrød á 25 kr/stk - som bestilles ved ankomst - og kaffe / te.

Du er også velkommen til at mebringe egen frokost.

Onsdag d. 31. aug. 2022 kl. 10.30:

Højskole: Fragmenter fra et politi-liv

John Lorentzen har haft 41 års virke i dansk politi i mange specialafdelinger. Han tager os med rundt i politiets forskellige afkroge; ordenspolitiet, kriminalpolitiet og, det hedengangne, Rejsehold. 

Efterforskning, terror, død, drab og meget andet. Der vil blive draget elementer ind fra tidligere sager samt oplysninger om Blekingegade-banden. 

Onsdag d. 14. sep. 2022 kl. 10.30:

Højskole: Liv med ler - historien om pottemagere og keramikere i Horsens-området

Fra 1890 og til nu har der eksisteret særlig mange pottemagere og keramikere i Horsens-området. Forfatterne til bogen "Liv med ler" fortæller om, hvordan de gamle pottemagere i 1800-tallet levede spartansk med deres familier, og arbejdede i kolde værksteder, for at frembringe potter, tallerkner, skåle og fade til dagligdagens husgeråd. Pottemagerne arbejdede hårdt og tjente kun lidt. 

Flere fabrikker og værksteder opstod fra 1890 og i løbet af 1900-tallet, og Horsens-området kom til at markere sig i den danske keramiktradition. Siden har faget udviklet sig, og der findes stadig aktive pottemagere i området, som fortrinsvis fremstiller keramisk kunsthåndværk. Foredraget er samtidig en skildring af samfundets udvikling fra 1890 og til i dag. 

I mere end to år har Ole Møller Andersen og Flemming Ahlgreen gravet sig ned i pottemagernes og keramikernes liv og historie.

Onsdag d. 12. oktober 2022 kl. 10.30:

Højskole: Det byzantinske Rige og Hagia Sophia

Hagia Sophia er navnet på den store kirkebygning i Konstantinopel, et græsk navn, som betyder Den hellige Sophias, eller Den hellige Visdoms, Kirke. Kirken blev bygget i Det byzantinske Rige, hvor græsk var hovedsproget; og den er et af den menneskelige civilisations mesterværker. Det byzantinske Rige er tusind års europæisk historie.

Jon Gissel vil fortælle om dette rige, om den kristne kirke, som prægede det, om hovedstaden Konstantinopel og om kejserne, som regerede det. Foredraget vil også fortælle om Hagia Sophias og de kristnes historie efter 1453, da tyrkerne erobrede Konstantinopel og om den aktuelle situation.

Onsdag d. 9. november 2022 kl. 10.30:

Højskole: Mit liv i Israel: At bo i en konfliktzone

Sarah Arnd Linder er 36 år, dansker, bosat i Israel på 16. år, hvor hun har taget det meste af sin uddannelse; Bachelor i Conflict Resolution and International Affairs fra Interdisciplinary Center Herzliya og en Masters i Mellemøsthistorie fra Tel Aviv Universitet, Israel. 

For syv år siden grundlagde Sarah "Political is Personal - PiP" - et projekt, baseret på interviews med israelske og palæstinensiske kvinder, der frit fortæller, hvorledes konflikten har påvirket deres hverdag. Sarah har afholdt adskillige foredrag om PiP, primært i Danmark, men også i Frankrig, Finland, Israel og ved EU-Parlamentet i Bryssel. Denne gang vil hun dog komme ind på sit eget, personlige forhold til Israel - sin personlige tilknytning, sine erfaringer og oplevelser i området, som har været med til at skabe hendes politiske holdninger ift. Israel og de palæstinensiske områder. 

Onsdag d. 18. januar 2023 kl. 10.30:

Højskole: Et skridt foran

Foredrag ved Dorthe Bolther.
Mine korte ben har altid bragt mig frem i livet, og som sosu-assistent på Roskilde fødegang gik jeg ofte over 13000 skridt på en vagt. Men fra den ene dag til den anden ændrede en højresvingsulykke mit liv. I januar 2018 blev jeg kørt ned på min cykel af en højresvingende lastbil, hvor jeg mistede mit venstre ben, al hud og fedt væv på det højre ben og brækkede mit bækken. Jeg kæmpede derefter i 8 måneder på Rigshospitalet for at komme tilbage til et liv, der var værd at leve.

For hvordan er man en hel kvinde i en halv krop? Skal man løbe et maraton for at være succesfuld? Hvordan opfatter samfundet mig? Og hvordan kommer man et skridt foran i et liv, hvor alt er vendt op og ned? 

Onsdag d. 1. februar 2023 kl. 10.30:

Højskole: Omkring Horsens fjord

Horsens fjord har stor kulturel betydning, og den var den vigtigste "vej", lige til jernbanen kom i 1888 - og bilerne i 1900-tallet. Vi starter en tur rundt om fjorden, fra Gyllingnæs til Nordstrand - og på sydsiden ud til Hundshage og Kattegat.

Poul Marcus kommer hele vejen rundt om fjorden i dette foredrag. Vi skal bl.a. høre den spændende historie om Gyllingnæs, dens mystiske ejere og idéen om at placere landets første A-kraftværk netop her. Vi skal på Alrø, og høre om den kongelige forbindelse og sagnet om vikinge-dronningen, samt på Hjarnø og høre om kong Hjarne der flygtede hertil, og gav øen navn. I Hjarnø kirke hænger ikke overraskende et kirkeskib, men her er skibet et elegant, skjoldklædt vikingeskib på togt.
På Vorsø, ”Skarvernes Ø” – skal vi høre om en sjov familiekrønike. Vi skal ”ind” i kirker bl.a. Vær Kirke og ”ind” på herregårde bl.a. Boller Slot.

Onsdag d. 1. marts 2023 kl. 10.30:

Højskole: Mellem løgn og overlevelse - om Erik Scavenius

Erik Scavenius, leder af regeringen under besættelsen, er i manges øjne danmarkshistoriens største landsforræder. Her møder vi ham både som politiker og som ægtemand i en udmarvende ægteskabskamp. Hans ja til at lede samarbejdet med tyskerne vækker gamle konflikter med hans kone til live, og krigens spørgsmål bliver også hans egne: Hvor meget af sin frihed skal man opgive for freden? Og hvor meget af sin fred skal man ofre for friheden? Hvad er integritet, og hvad er underkastelse? Konflikten bliver sat på spidsen, da han forelsker sig i en 27 år yngre korsetsyerske. Men hvem er denne kvinde, som tilsyneladende ikke har nogen skrupler ved at nærme sig ham, den forhadte?

I første del af foredraget fortæller Birgithe Kosovic om Scavenius som menneske. Anden del fokuserer på Scavenius som politiker og spørger: Var han en landsforræder? Og hvad skal vi med Scavenius i dag?

Onsdag d. 15. marts 2023 kl. 10.30:

Højskole: Hvis suk var luftballoner

En storslået fortælling om en af Danmarks største flygtningelejre, der husede op til 10.500 tyske flygtninge samtidigt i perioden fra 1945 til slutningen af 1948. 

I 2011 udgav Annette Jakobsen bogen “Hvis suk var luftballoner…”, der giver et unikt indblik i livet som tysk flygtning i Danmark efter 2. verdenskrig. I bogen følger man tre fiktive flygtninge – Hedwig (9 år), Karl (14 år) og Grethe (20 år) – der hver især fører dagbog over deres dagligdag, glæder og sorger. 

Flygtningenes dagbøger, som udgør bogens største del, er ikke fakta men derimod et sammensurium af den viden, jeg har tilegnet mig gennem mere end 20 års arbejde med emnet igennem personlig kontakt med tidligere tyske flygtninge i form af besøg, telefonsamtaler og til dels meget dybe venskaber, avisartikler fra datiden og samtaler med historikere. 

Kirkekontoret, Stængervej 1, 8700 Horsens | Åbent: Man. kl. 9 - 12, Ons. kl. 13 - 15, Fre. kl. 9 - 12 hansted.sognhorsens@km.dk 30711101
Hjemmeside fra e-hjemmeside.dk